Tips om jouw rotan meubels mooi te houden

rotan hangstoel hoe onderhoud

Onderhoud van jouw rotan stoel en overige rieten en rotan meubelen

Rotan meubelen zijn tijdloos en passen in ieder interieur of tuin. Zie je jezelf al zitten? Met een drankje in het zonnetje lekker in die fijne rotan loungestoel? Of in de winter wanneer het buiten koud is met een glas chocomelk met slagroom voor de haard... dat is toch genieten! Van een rotan stoel kun je jaren plezier beleven wanneer je jouw meubels op de juiste manier onderhoud. Wat goed is voor rotan en wat je beter niet kunt doen leggen we je in dit artikel uit.

Hoe moet ik rotan behandelen voor buiten? Kunnen mijn rotan tuinmeubels buiten blijven staan?

Ja hoor, jouw rotan meubels kunnen hardstikke goed buiten blijven staan.. maar houd wel rekening met de onderstaande weersomstandigheden:

Zonlicht: Wil je de kleur van jouw rieten stoel houden zoals hij bij aankoop was? Laat de stoel dan niet te lang in het felle zonlicht staan. Door de inwerking van het licht kunnen rotan stoelen buiten namelijk verkleuren. Rotan is een plantaardig vezel en is daardoor gevoelig voor uitdrogen en barsten als het in te felle zon staat.

Regen: Vergeet je jouw rieten tuinmeubelen een keer binnen te halen wanneer het gaat regenen is dat helemaal geen probleem. Let er wel op, wanneer jouw rotan meubels lange tijd in een regenachtige periode buiten hebben gestaan kan het rotan door schimmel worden aangetast.

Vorst en sneeuw in de winter: Verplaats de meubels naar een overdekte ruimte als het gaat vriezen. Tegen een klein buitje kunnen ze wel, maar het is wel slim om je stoelen te beschermen tijdens de winter. Je kunt jouw rotan meubels ook in de huiskamer of slaapkamer zetten zodat je er het hele jaar door van kunt genieten. 
Rotan stoelen zijn enorm duurzaam, maar om jouw net aangekochte rotan stoelen een veel langere levensduur te geven, is het raadzaam om deze binnen op te bergen gedurende de winter.

Let op: zet jouw rotan of rieten meubels binnenshuis niet te dicht bij een warmtebron om uitdroging en breken te voorkomen.
rotan hangende stoel op balkon

Hoe maak ik mijn rotan meubels schoon?

Het onderhouden van rotan meubels is eigenlijk heel eenvoudig. Neem de meubels af en toe af met een vochtige doek om stof te verwijderen. Spuit ze desnoods eens met de tuinslang af. Rotan blijft flexibel wanneer het af en toe vochtig gemaakt worden. Wanneer rotan erg droog is, zal het sneller kunnen breken. Het is dus belangrijk om de meubels regelmatig een klein beetje vochtig te maken. Gebruik hiervoor een vochtige doek of een sprayfles met water. Zo houd je jouw rotan meubels er mooi en stevig uit zien.

Rotan meubels repareren

Rotan meubels repareren is een belangrijk onderdeel van het onderhouden van je meubels. Wanneer rotan uitdroogt kan het vlechtwerk (meestal van pietriet) los schieten of breken. Wanneer jouw rotan meubels buiten staan is het niet verkeerd om de stoelen op zijn tijd even nat te spuiten. Als het vlechtwerk los schiet of breekt, kun je dit het beste met een plantenspuit inspuiten zodat het soepeler wordt en daarna kun je het met een klein spijkertje of nietje vastzetten. Door deze tips in acht te nemen, kun je jouw rotan meubels mooi houden en er langdurig van genieten.

Help mijn rotan meubels zijn grijs geworden

Rotan meubels zijn prachtig en stijlvol, maar helaas kan het voorkomen dat ze vuil en grijs worden. Zodra dit gebeurd, is de laklaag waarschijnlijk aangetast. Gelukkig kun je deze rotan meubels eenvoudig weer in de oorspronkelijke staat terugbrengen door nieuwe lak aan te brengen. Hiervoor kun je blanke buitenlak of bootlak gebruiken. Gebruik hiervoor een ongebruikte verfkwast en lees altijd de gebruiksaanwijzingen op het aangeschafte materiaal. Zo zorg je er samen met de juiste verzorging voor dat je jouw rotan meubels mooi blijven.

Rotan Stoelen voor binnen in huis en buiten in de tuin 
→ Rotan Hangstoelen 

© 2021 - 2024 luluwonen.nl | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel