Onderhoud schapenvacht.

Er wordt mij regelmatig gevaagd wat de beste manier is om een schapenvacht schoon te maken en fris te houden.

 

Het allerbeste is om een vacht, wanneer het gesneeuwd heeft, buiten in de sneeuw te leggen. De sneeuw absormeerd namelijk het vuil.

Maar.. omdat het niet zo vaak sneeuwt in Nederland zijn er gelukkig nog andere manieren om je vacht mooi schoon te maken. 

 

Verder reinigt een schapenvacht zichzelf door de aanwezigheid van natuurlijke vetten (lanoline).

 

Zit er een vlek op je schapenvacht?

Geen paniek! Als de vlek nat is, kun je deze droog deppen met wat keukenpapier of een droge (hand)doek.

Is de vlek opgedroogd? Dan kun je de vlek op de schapenvacht schoonmaken met een vochtig doekje.

Het is belangrijk dat je de vlek niet in de vacht wrijft, maar steeds deppende bewegingen maakt. Verdwijnt de vlek niet? Dan kun je een klein beetje groene zeep gebruiken 

 

Schapenvacht opfrissen

Om je schapenvacht op te frissen kun je de vacht buiten in de mist of na het douchen in de badkamer hangen. Klop de vacht ook regelmatig uit of stofzuig de vacht op zijn tijd. 

 

Schapenvacht wassen

Ik adviseer je om je schapenvacht zo min mogelijk te wassen. Door het wassen verdwijnen de natuurlijke vetten (lanoline) die in een vacht zitten. Hierdoor verliest een schapenvacht de natuurlijke glans en souplesse. Wil je je schapenvacht toch graag wassen?  Was de vacht dan bij voorkeur met de hand in koud water zonder zeep of gebruik het wolwasprogramma van je wasmachine. Laat daarna de vacht rustig drogen om de vacht soepel te houden. Mocht de vacht na het wassen geklit zijn, kam de vacht dan met een grove kam uit.  Doe dit voorzichtig zodat je de wol niet uit de vacht trekt. 

Reactie schrijven

Commentaren: 0